2016. október 22., szombat

Időszalag

Különösen a történelem oktatásánál fontos az anyag kronologikus áttekinthetősége, az, hogy a diák lássa az események egymásutániságát vagy időbeni párhuzamosságát. Ehhez alkalmas a Timetoast idővonal készítő program.
Kép forrása: link


A Timetoast használata során meglepett, hogy a nyilvános idővonalak böngészésénél milyen sokféle témában találhatóak idővonalak, és nem csak történelmi témájú idővonalakat készítenek a weboldal használói. Ugyanakkor zavart az, hogy mennyire lassú, unalmas és egyhangú felülettel van dolgunk: a feltölteni kívánt képeket mindig csak másodszori feltöltésre érzékelte, továbbá szinte nincs lehetőség egyedi és kreatív idővonal készítésére, csak sablonmintaszerűen szerkeszthetünk. A blogomban korábban bemutatott programokat sokkal sokszínűbbnek és korszerűbbnek találtam, mint a Timetoast-ot. Személy szerint nekem nem feltétlen könnyítenék meg az itt prezentált idővonalak a kronologikus áttekinthetőséget, inkább nevezném kaotikusnak és átláthatatlannak. Felmerült bennem az a kérdés, hogy egy esemény leírásánál miért van karakterszám korlát érvényben, miért nem lehet videókat, hanganyagot beágyazni, vagy változtatni az idővonal felépítésén. 

Egyoldalúsága miatt a Timetoast-ot nem találom egy hasznos idővonal-készítő weboldalnak. Keresés után megtudtam azonban, hogy számos hasonló program található az interneten, melyek valóban segíthetnek nagyszerű idővonalak létrehozásában, melyek a tanórákon is hasznosnak bizonyulhatnak. (Capzles vagy HSTRY)

A Timetoast idővonal eléréséhez: A berlini fal története